Promocje
Esencja smakowa - Śliwkowa 40 ml na 4L
Esencja smakowa - Śliwkowa 40 ml na 4L

10,00 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,13 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze SpiritFerm BLACK MAGIC TC6
Drożdże gorzelnicze SpiritFerm BLACK MAGIC TC6

7,20 zł

Cena regularna: 7,80 zł

Najniższa cena: 7,80 zł

5,85 zł

Cena regularna: 6,34 zł

Najniższa cena: 6,34 zł
szt.
Filtr 30 płytowy nierdzewny z pompą.
Filtr 30 płytowy nierdzewny z pompą.

6 200,00 zł

Cena regularna: 6 789,60 zł

Najniższa cena: 6 789,60 zł

5 040,65 zł

Cena regularna: 5 520,00 zł

Najniższa cena: 5 520,00 zł
Kleszcze do naciągu drutów Gripple - zestaw
Kleszcze do naciągu drutów Gripple - zestaw

685,00 zł

Cena regularna: 710,00 zł

Najniższa cena: 710,00 zł

556,91 zł

Cena regularna: 577,24 zł

Najniższa cena: 577,24 zł
szt.
Korkownica stojąca/podłogowa
Korkownica stojąca/podłogowa

199,00 zł

Cena regularna: 209,00 zł

Najniższa cena: 209,00 zł

161,79 zł

Cena regularna: 169,92 zł

Najniższa cena: 169,92 zł
szt.
Słoik TO - 350 ml - fi 82
Słoik TO - 350 ml - fi 82

1,60 zł

Cena regularna: 2,20 zł

Najniższa cena: 2,20 zł

1,30 zł

Cena regularna: 1,79 zł

Najniższa cena: 1,79 zł
szt.
Słoik TO - 545 ml - fi 82
Słoik TO - 545 ml - fi 82

2,30 zł

Cena regularna: 2,55 zł

Najniższa cena: 2,55 zł

1,87 zł

Cena regularna: 2,07 zł

Najniższa cena: 2,07 zł
szt.
Słoik TO - 235 ml - fi 82
Słoik TO - 235 ml - fi 82

1,35 zł

Cena regularna: 1,50 zł

Najniższa cena: 1,50 zł

1,10 zł

Cena regularna: 1,22 zł

Najniższa cena: 1,22 zł
szt.
Nadziewarka pionowa 3 KG
Nadziewarka pionowa 3 KG

256,00 zł

Cena regularna: 268,00 zł

Najniższa cena: 268,00 zł

208,13 zł

Cena regularna: 217,89 zł

Najniższa cena: 217,89 zł
szt.
Termometr do pieczenia mięs 0-120C
Termometr do pieczenia mięs 0-120C

9,50 zł

Cena regularna: 18,60 zł

Najniższa cena: 18,60 zł

7,72 zł

Cena regularna: 15,12 zł

Najniższa cena: 15,12 zł
szt.
Haki do wędzenia ryb wkręcane - 5 szt
Haki do wędzenia ryb wkręcane - 5 szt

12,50 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł

10,16 zł

Cena regularna: 13,81 zł

Najniższa cena: 13,81 zł
szt.
Termometr cyfrowy LCD  -50 do 110 C
Termometr cyfrowy LCD -50 do 110 C

9,99 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł

8,12 zł

Cena regularna: 13,81 zł

Najniższa cena: 13,81 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Submit
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Lalvin V 1116 - 500g

Dostępność: na wyczerpaniu
Cena brutto: 149,00 zł 149.00
Cena netto: 121,14 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.8
Producent: -
Kod produktu: 0998

Opis

Lalvin V 1116 są to specjalnie wyselekcjonowane, suche, aktywne drożdże do typowych fermentacji ale i do wznowienia zatrzymanych fermentacji oraz tzw "trudnych fermentacji".

Drożdże te to najbardziej znane i najpowszechniej stosowane suszone aktywne drożdże na świecie.

Przeznaczone są do fermentacji win czerwonych i białych.

Można je również stosować do produkcji cydrów jednak sugerujemy raczej do wytrawnych gdyż przy cukrze resztkowym czy dosłodzeniu mogą wznowić fermentację.

Główne zalety drożdży :

Wymagają dostarczenia pożywki w zalecanej ilości a więc 30g Go-Ferm/hl lub 40g Proferm Plus/hl
Nadają się do fermentacji niskotemperaturowych .
Pozwalają uzyskać wina świeże, aromatyczne, zatrzymujące o wiele dłużej naturalny zapach owoców niż wina otrzymane dzięki innym drożdżom.
Używa się ich do produkcji białych win aromatycznych, win lodowych ale także krańcowo różnych dojrzałych win czerwonych.
Wśród enologów znane są jako "killer drożdże"
Niszczą i zastępują dzikie drożdże oraz bakterie dzięki swojej ";zabójcze" ekspansywnej charakterystyce .
Przy wystarczającej ilości cukru, składników odżywczych i azotu są w stanie wyprodukować od 14 do nawet 20% alkoholu. Natomiast 18 % jest standardem.
Niezawodnie fermentują przy wysokiej koncentracji cukru w moszczu.
Natychmiastowe przejście z fermentacji początkowej do głównej

Dawkowanie (g/hl) : normalna fermentacja, trudna

Wina białe                     15 - 20,  30 - 40

Wina czerwone             10 - 20,  25 - 35

Zatrzymana fermentacja 30 - 50

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zalecane ilości są jedynie przykładowe i powinny być dostosowane do indywidualnych potrzeb w zależności od czynników takich jak: jakość(zdrowie) winogron, temperatura w jakiej fermentacja przebiega, wielkość wsadu itp.
Dla większych wsadów powinno być zapewnione schładzanie moszczu.
Drożdże najlepiej uwodnić w rozcieńczonym w proporcjach 1:1 (moszcz/woda) moszczu, w temperaturze 35 - 40 oC.
Po wymieszaniu czekamy 15 minut do pojawienia się wyraźnego zmętnienia roztworu oraz burzenia się i wlewamy do właściwego moszczu.
Należy zwrócić uwagę na to by różnica temperatur moszczu i rozczynu drożdży nie przekraczałą 8 oC.
W przeciwnym wypadku może dojść do szoku temperaturowego i opóźnienia startu nastawu.
Optymalna temperatura fermentacji mieści się między 15-25 oC, przy czym minimalna temperatura w jakiej drożdże wystartują to 10-13 oC.
Temperatura fermentacji nie powinna być wyższa niż 30 oC. Chociaż drożdże są w stanie pracować do 35oC.
W niższych temperaturach generalnie wymagane jest podanie większej ilości drożdży.
Przy takim działaniu korzystne jest przyzwyczajenie drożdży do warunków fermentacji.
Najlepiej osiągniemy to dodając taka ilość drożdży jaką potrzebujemy na cały nastaw jedynie do ok. 10 % moszczu
i w takiej postaci należy przefermentować połowę zawartości cukru obecnego w moszczu.
Następnie fermentujący zaczyn dodać do pozostałych 90% wina do osiągnięcia końcowej fermentacji.
Drożdże zaadaptowane w ten sposób zaczynają fermentację dużo szybciej i są mniej narażone na zabicie, niż gdyby dodano je bezpośrednio do całości.

Charakterystyka produktu:

Poprzez selekcje kilku rodzaju drożdży wybrane zostały jedynie te, które mają zmniejszone wymagania co do składników odżywczych
potrzebnych im do rozmnażania i procesów fermentacyjnych.
Są one również przeznaczone do produkcji win z moszczu o wysokiej zawartości cukru.
Realnie drożdże produkują alkohol etylowy z około 47 % przefermentowanego cukru.
Na każdy kilogram przefermentowanego cukru zostaje uwolnione ok. 546 kj (130 kcal) energii.
LALVIN V 1116 nie generuje produktów niepożądanych w procesie fermentacji takich jak : SO2, H2S, acetaldehydy, pirogronian, kwas ketoglutarowy, lotne kwasy.

Produkują małe ilości piany.

Cena dotyczy opakowania 500g.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl