Promocje
Lalvin V 1116 - 500g
Lalvin V 1116 - 500g

149,00 zł

Cena regularna: 164,00 zł

Najniższa cena: 149,00 zł

121,14 zł

Cena regularna: 133,33 zł

Najniższa cena: 121,14 zł
Lalvin 1118 - 500 g
Lalvin 1118 - 500 g

179,00 zł

Cena regularna: 189,00 zł

Najniższa cena: 176,00 zł

145,53 zł

Cena regularna: 153,66 zł

Najniższa cena: 143,09 zł
szt.
Lalvin 71B - 500g
Lalvin 71B - 500g

209,00 zł

Cena regularna: 239,00 zł

Najniższa cena: 205,00 zł

169,92 zł

Cena regularna: 194,31 zł

Najniższa cena: 166,67 zł
szt.
Zol krzemionkowy - 1 kg
Zol krzemionkowy - 1 kg

39,00 zł

Cena regularna: 52,00 zł

Najniższa cena: 52,00 zł

31,71 zł

Cena regularna: 42,28 zł

Najniższa cena: 42,28 zł
szt.
Pożywka Oenostim 1 kg
Pożywka Oenostim 1 kg

139,00 zł

Cena regularna: 156,00 zł

Najniższa cena: 156,00 zł

113,01 zł

Cena regularna: 126,83 zł

Najniższa cena: 126,83 zł
szt.
Drożdże Excellence TXL - 100g
Drożdże Excellence TXL - 100g

35,00 zł

Cena regularna: 40,00 zł

Najniższa cena: 40,00 zł

28,46 zł

Cena regularna: 32,52 zł

Najniższa cena: 32,52 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Submit
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Lalvin EC 1118 na 20 g

Dostępność: dostępny
Cena brutto: 18,00 zł 18.00
Cena netto: 14,63 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4
Producent: -
Kod produktu: 0993

Opis

Lalvin EC 1118 Saccharomyces cerevisiae bayanus

Podczas fermentacji moszczu gronowego, drożdże są narażone na wysokie stężenia cukru (180-260 g / l), wysoki poziom etanolu, niskie pH, obecność siarczynów oraz ograniczenie ilości azotu, tłuszczy i witamin, w specyficznych warunkach beztlenowych. W konfrontacji z tym nieprzyjaznym środowiskiem, drożdże winne EC1118 ukazują swoje specyficzne właściwości, które wyraźnie odróżniają je od szczepów laboratoryjnych. W szczególności, wykazują one dobre postępy fermentacyjne, dobrą odporność na etanol, zmniejszoną produkcję niepożądanych związków i produkcję stabilnych ilości związków aromatycznych (estry, wyższe alkohole, związki karbonylowe i siarkowe). Charakterystyką szczepu drożdże te również różnią się od tych z naturalnych populacji S. cerevisiae, z których zostały wyizolowane.

Reasumując: w warunkach o zwiększonej ilości cukru i alkoholu do 18% drożdże te skutecznie prowadzą czystą fermentację alkoholową.

Cechują się niskim zapotrzebowaniem na składniki odżywcze ale potrafią się odwdzięczyć za dostarczenie odpowiednich ilości tych składników.

Drożdże te polecane są również do fermentacji win musujących

Z tego względu nadają się szczególnie do pracy w trudnych środowiskach, jakie są przy fermentacji miodów.

CE-1118 tworzą oryginalne wina i nadają się do fermentacji w beczce dębowej. Fermentują również w niskich temperaturach i tworzą kompaktowe i szybko osadzające się osady. 

CE-1118 produkują dużo SO 2 (do 30 ppm), a co za tym idzie mogą hamować fermentację jabłkowo-mlekową. Są klasyfikowane jako Saccharomyces cerevisiae bayanus.

Dawkowanie:
- w normalnych warunkach od 15 do 20g/hl
- w trudnych warunkach od 30 do 50g/hl

Drożdże pakowane próżniowo w małe saszetki po 20 g.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl