


Koncentrat winogronowy biały 65 Brix - 1 kg





Opis
Koncentrat winogronowy biały - 65 Brix
W związku z brakiem koncentratu u naszego dostawcy awaryjnie zakupiliśmy koncentrat od innego producenta. Jest również 65 Brix sporo tańszy jednak kolor jest dużo ciemniejszy (proszę zobaczyć zdjęcia). Przy dosładzaniu wina czerwonego czy różowego nie ma to znaczenia jednak przy bardzo białych winach kolor może się zrobić lekko słomkowy - sugerujemy wykonanie próby.
Rektyfikowany koncentrat winogronowy biały - idealny do dosładzania wina i moszczu.
Zagęszczony do 65 BRIX, zawiera SO2. Wyprodukowano próżniowym odparowaniem moszczu.
Świetnie sprawdza się też do wtórnej fermentacji przy produkcji win musujących metodą naturalna oraz typu pet-nat.
Opakowanie szklana butelka zawierająca 1 kg koncentratu.
1 litr = 1,33 kg
1 litr koncentratu 65º Bx zawiera 880g/l cukru (glukoza + fruktoza)
Aby wyliczyć ilość potrzebnego koncentratu do dosłodzenia posługujemy się wzorem:
Ilość wina (moszczu) w (l) x ilość dosłodzenia (g/l) : 880 = litry koncentratu x 1,33 = kg koncentratu
Przykład :
Potrzebujemy zwiększyć zawartość cukru o 4g/l dla 100 l wina
100 x 4 : 880 = 0,45 L koncentratu
Jeśli ktoś woli w kg to mnożymy x 1,33 czyli 0,45L x 1,33 = 0,598 kg koncentratu
Możliwość zakupu w bańkach 5L - 6,5 kg w niższej cenie.
Przy dłuższym przechowywaniu może nastąpić proces krystalizacji.
Wyprodukowano w UE: San Gabriele, Włochy
Prosimy o wybór formy wysyłka poczta - niestety regulamin inpostu zabrania wysyłki płynów w opakowaniu większym niż 0,75 L.