


Drożdże Coobra - restart
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Drożdże Coobra Restart
Waga netto: 21g - porcja na 25 L
Coobra Restart to specjalnie wyselekcjonowane rasy drożdży o podwyższonej tolerancji na alkohol, przeznaczone do restartu win jak i innych nastawów w których stwierdziliśmy zatrzymanie fermentacji.
Drożdże Coobra Restart przed dodaniem zaleca się uwodnić. W tym celu nalewamy do naczynia około 200ml wody o temperaturze 22-25 C, wsypujemy zawartość opakowania drożdży i dokładnie mieszamy. Naczynie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie drożdże powinny się uaktywnić co można zaobserwować pienieniem się. Całość dodajemy do nastawu który chcemy restartować i dokładnie mieszamy.
Kolejny sposób to uwodnienie drożdży z hartowaniem. Procedura hartowania jest niezbędna w przypadku gdy drożdże zatrzymały się po paru dniach fermentacji i trzeba je „przygotować” do warunków podwyższonego alkoholu w zatrzymanym nastawie. Drożdże wsypujemy do około 100ml wody o temperaturze około 25 C, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Po 20 minutach do uwodnionych drożdży dodajemy po łyżce zatrzymanego nastawu co 15min. przez ok. 2 godziny.
Do prawidłowej fermentacji zawsze niezbędna jest pożywka!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.