Producenci
Zaloguj się
Submit
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przysmak Babci Czesławy - do pasztetu drobiowego

Dostępność: obecnie niedostępny
Cena: 3,90 zł 3.90
Cena netto: 3,61 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 1332

Opis

Wspaniała mieszanka ziół podkreślająca walory smakowe i zapachowe domowych wyrobów.
Idealna do wykorzystania w przepisie na 2 ,,keksówki'' pysznego pasztetu drobiowego:

Składniki:
- 0,75 kg udek z kurczaka,
-0,75 kg udźca z indyka,
- 0,5 kg wątróbek drobiowych,
-4 jaja,
- 1 marchew, 1 pietruszka, 10 dag suszonych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 2 cebule,
-125 ml śmietany 36%,
-odrobina oleju do smażenia,
-do przygotowania formy: masło, bułka tarta.

Mięso, grzyby i warzywa wkładamy do rondla. Zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu do miękkości Odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojoną w krążki cebulę szklimy na oleju i dodajemy oczyszczone wątróbki. Smażymy razem przez kilka minut. Wytrybowane mięsa miksujemy wraz z wątróbką, warzywami i grzybami lub mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Do masy wbijamy jaja, dodajemy śmietanę i mieszankę ziołową ,,Przysmak Babci Czesławy''. Solimy wedle uznania. Dla wzbogacenia smaku możemy dolać kieliszek koniaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy masę mięsną i dobrze ugniatamy łyżką. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Podajemy z żurawiną, chrzanem, grzybkami marynowanymi, śliwkami lub gruszkami w occie.
Ilość mieszanki ziołowej należy dodać wedle własnych upodobań smakowych.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl