Euro-win

Producenci

Cenniki do pobrania

Płatności internetowe

Płatności internetowe

Lalvin SIHA-Red Roman (Active Hefe-10)

Do win gronowych
4.85
PLN
Lalvin SIHA-Red Roman (Active Hefe-10)
Lalvin SIHA-Red Roman (Active Hefe-10) 1 5
instore_only
Dostępność:
dostępny
Cena: 4,85 zł
Cena netto: 3,94 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 1)
Kod produktu:

LalvinSIHA-Red Roman

Producent:
-

SIHA-Red Roman (Active Hefe-10) (Saccharomyces cerevisiae) są to czyste suche drożdże, które mogą być stosowane do fermentacji czerwonego moszczu gronowego.
Ich zadaniem jest przeprowadzić szybką i niezawodną fermentację nawet w trudnych warunkach, przy wysokiej zawartości alkoholu.


Dbają o zachowanie koloru wina i niską produkcję SO2.
SIHA-Red Roman polepszają własności organoleptyczne wina, poprzez zwiększoną zdolność do wyługiwania i utrzymywania polisacharydów.

Ten szczep drożdży jest odpowiedni do uzyskania win w typie śródziemnomorskim czy bordowskim. Zalecane odmiany: Cabernet Sauvignon, Lemberger, Syrah, Zinfandel, Dornfelder, St Laurent.

Specyficzne zalety Red Roman:
- specjalnie do fermentacji czerwonego moszczu gronowego
- wysoka tolerancja na alkohol do 16%
- szybki rozruch fermentacji i dobra fermentacja w temperaturach od 15 do 28° C

Zastosowanie:
- w normalnych warunkach od 15 do 25g/hl
- w trudnych warunkach od 25 do 30g/hl


Ilości te są przybliżone i powinny być dostosowane do indywidualnych warunków: stanu zdrowia zebranych winogron, wielkość zbiornika, temperatury fermentacji itp.
Optymalna temperatura fermentacji jest między 15 a 28°C.
Temperatura rozpoczęcia fermentacji powinna wynosić co najmniej 10°C.
Zalecamy uwadniać 20 g drożdży w 100 ml przegotowanej wody o temperaturze 25°C.
Po czym po ok. 10 do 15 minutach dodać moszczu i po uruchomieniu procesów fermentacyjnych dodanie do reszty moszczu.
Można również dodać drożdże SIHA-Red Roman bez uwadniania, bezpośrednio do moszczu. Czas uruchomienia fermentacji może się wówczas przedłużyć o kilka godzin. Jednak do tak przeprowadzonego procesu należy użyć większą ilość drożdży o co najmniej 20%.
Dodanie 600 mg Witamina B1-(2 tabletki) na 1000 litrów moszczu stworzy lepsze warunki do rozwoju, fermentacji i metabolizmu drożdży.
Kilka lat selekcji pozwoliło wyhodować drożdże o znacznie mniejszych własnościach adsorpcji barwników przez drożdże w czasie fermentacji. To bardzo pozytywny objaw drożdży - utrzymanie koloru czerwonego wina.
Uzyskane wina dają piękny, owocowy smak i przyjemne uczucie pełności, krągłości w jamie ustnej.
SIHA-Red Roman wykazuje korzystne własności fermentacji z wysokim stopniem końcowego odfermentowania. Dzikie drożdże i niepożądane bakterie są tłumione. SIHA-Red Roman nie wytwarza niepożądane produkty fermentacji, takie jak SO2, H2S, aldehyd octowy, pirogronian, kwasy lotne.

 

Drożdże pakowane próżniowo w małe saszetki, waga 13 g - porcja na 50 L wina

Opinie o produkcie (1)

ROBERT P.
7 października 2015

Bardzo dobre drożdże. Po 24h widoczna reakcja . Stratowały przy 19 stopniach C. Temperatura miazgi podnosi się sukcesywnie z fermentacją burzliwą.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.