Euro-win

Producenci

Cenniki do pobrania

Płatności internetowe

Płatności internetowe

Lalvin SIHA-Red Roman (Active Hefe-10)

Do win gronowych
4.85
PLN
Lalvin SIHA-Red Roman (Active Hefe-10)
Lalvin SIHA-Red Roman (Active Hefe-10) 1 5
in_stock
Dostępność:
dostępny
Cena: 4,85 zł
Cena netto: 3,94 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 1)
Kod produktu:

LalvinSIHA-Red Roman

Producent:
-

SIHA-Red Roman (Active Hefe-10) (Saccharomyces cerevisiae) są to czyste suche drożdże, które mogą być stosowane do fermentacji czerwonego moszczu gronowego.
Ich zadaniem jest przeprowadzić szybką i niezawodną fermentację nawet w trudnych warunkach, przy wysokiej zawartości alkoholu.


Dbają o zachowanie koloru wina i niską produkcję SO2.
SIHA-Red Roman polepszają własności organoleptyczne wina, poprzez zwiększoną zdolność do wyługiwania i utrzymywania polisacharydów.

Ten szczep drożdży jest odpowiedni do uzyskania win w typie śródziemnomorskim czy bordowskim. Zalecane odmiany: Cabernet Sauvignon, Lemberger, Syrah, Zinfandel, Dornfelder, St Laurent.

Specyficzne zalety Red Roman:
- specjalnie do fermentacji czerwonego moszczu gronowego
- wysoka tolerancja na alkohol do 16%
- szybki rozruch fermentacji i dobra fermentacja w temperaturach od 15 do 28° C

Zastosowanie:
- w normalnych warunkach od 15 do 25g/hl
- w trudnych warunkach od 25 do 30g/hl


Ilości te są przybliżone i powinny być dostosowane do indywidualnych warunków: stanu zdrowia zebranych winogron, wielkość zbiornika, temperatury fermentacji itp.
Optymalna temperatura fermentacji jest między 15 a 28°C.
Temperatura rozpoczęcia fermentacji powinna wynosić co najmniej 10°C.
Zalecamy uwadniać 20 g drożdży w 100 ml przegotowanej wody o temperaturze 25°C.
Po czym po ok. 10 do 15 minutach dodać moszczu i po uruchomieniu procesów fermentacyjnych dodanie do reszty moszczu.
Można również dodać drożdże SIHA-Red Roman bez uwadniania, bezpośrednio do moszczu. Czas uruchomienia fermentacji może się wówczas przedłużyć o kilka godzin. Jednak do tak przeprowadzonego procesu należy użyć większą ilość drożdży o co najmniej 20%.
Dodanie 600 mg Witamina B1-(2 tabletki) na 1000 litrów moszczu stworzy lepsze warunki do rozwoju, fermentacji i metabolizmu drożdży.
Kilka lat selekcji pozwoliło wyhodować drożdże o znacznie mniejszych własnościach adsorpcji barwników przez drożdże w czasie fermentacji. To bardzo pozytywny objaw drożdży - utrzymanie koloru czerwonego wina.
Uzyskane wina dają piękny, owocowy smak i przyjemne uczucie pełności, krągłości w jamie ustnej.
SIHA-Red Roman wykazuje korzystne własności fermentacji z wysokim stopniem końcowego odfermentowania. Dzikie drożdże i niepożądane bakterie są tłumione. SIHA-Red Roman nie wytwarza niepożądane produkty fermentacji, takie jak SO2, H2S, aldehyd octowy, pirogronian, kwasy lotne.

 

Drożdże pakowane próżniowo w małe saszetki, waga 13 g - porcja na 50 L wina

Opinie o produkcie (1)

ROBERT P.
7 października 2015

Bardzo dobre drożdże. Po 24h widoczna reakcja . Stratowały przy 19 stopniach C. Temperatura miazgi podnosi się sukcesywnie z fermentacją burzliwą.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Promocje

Alcotec 24 Turbo PURE Alcotec 24 Turbo PURE 9,99 zł 10,90 zł

Alcotec 48 Turbo PURE Alcotec 48 Turbo PURE 8,49 zł 9,90 zł

Alcotec Vodka Star TURBO Alcotec Vodka Star TURBO 7,99 zł 9,00 zł


Sokownik nierdzewny 8 L Sokownik nierdzewny 8 L 129,00 zł 142,00 zł


Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.