Drożdże Excellence E2F - 100g (do win musujących)

Dostępność: średnia ilość
Cena brutto: 43,00 zł 43.00
Cena netto: 34,96 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: LAMOTHE-ABIER
Kod produktu: 0443

Opis

Excellence E2F - drożdże do win musujących.

Szczep przeznaczony do produkcji win musujących metodami tradycyjnymi (produkcja klasyczna i produkcja z wykorzystaniem fermentacji wtórnej) oraz do wznowienia fermentacji.

Cechą charakterystyczną tych drożdży jest duża pojemność fermentacyjna i aromatyczna czystość otrzymanego produktu

Obszar zastosowania:

- Excellence E2F® umożliwia produkcję win o aromatycznym wyrafinowaniu dzięki swojej solidności, wydajności alkoholu i owocowemu aromatowi.

- Wysoka zdolność adaptacji i odporność na nieprzyjazne środowisko (niskie pH, niska temperatura i niski poziom azotu). Excellence E2F® umożliwia szybkie i kompletne przetwarzanie cukrów.

- Niska produkcja szkodliwych związków wtórnych. Excellence E2F® chroni typowy aromat każdej odmiany.

Charakterystyka wina: Saccharomyces cerevisiae GAL - (ex-bayanus)

Charakterystyka fermentacji:
- tolerancja na alkohol: zwiększona (do 17% obj.)
- proces fermentacji: klasyczny, kompletny między 8 a 30°C
- faza latencji: krótka
- zdolność do dostarczenia owocowego aromatu: dobra -
- zapotrzebowanie na azot: słabe
 
Charakterystyka metaboliczna:
- znak - "zabójca"
- odporność na słabe pH
- pienienie: słabe 
- produkcja S02: słaba
- produkcja lotnych kwasów i H2S: słaba
 
Dawkowanie:
- Produkcja tradycyjna: 20 g/hl
- Odzyskiwanie fermentacji: 20 do 40 g/hl z preparatem drożdżowym
- Fermentacja wtórna (metoda tradycyjna): 10 do 20 g/hl z preparatem drożdżowym
 
Sposób użycia:
- Produkcja win tradycyjnych:

Rehydratacja: Wymieszaj drożdże w ciepłej wodzie (35 - 37°C) ważąc dziesięciokrotność masy drożdży. Użyj czystego pojemnika. Odstawić na 20 minut i połączyć. Przed ostatecznym zastosowaniem drożdży roztwór należy wymieszać z trzykrotną ilością moszczu i pozostawić na 10 minut, aby zapobiec szokowi termicznemu. Następnie należy sprawdzić, czy różnica temperatur między drożdżami a moszczem jest mniejsza niż 10°C. Całkowity czas przygotowania nie może przekroczyć 45 minut.

Fermentacja wtórna: Przygotowanie drożdży: Po rehydratacji należy zaaklimatyzować drożdże do alkoholu i specyficznych warunków wina (pH, zawartość cukru, SO2, temperatura...). Przed aplikacją należy wykonać test reakcji w niewielkiej ilości wina, trwający od 12 do 24 godzin. Po tym następuje faza namnażania drożdży, która trwa około 3 dni. Więcej informacji udzieli ekspert od wina. Ta faza przygotowania drożdży jest warunkiem udanej fermentacji wtórnej. -

Wznowienie fermentacji: Pełną procedurę można znaleźć w broszurze „Standard procesu”. Zestaw procedur:

Odzyskiwanie fermentacji alkoholowej. - Aby uzyskać optymalne wyniki, zaleca się dodanie Oenostimu® do wody podczas nawadniania drożdży.

Magazynowanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w oryginalnym opakowaniu. Zużyć do podanej daty ważności. Spożyć natychmiast po otwarciu.

Cena dotyczy opakowania 100g.

Więcej informacji na stronie producenta: https://lamothe-abiet.com/en/?s=Excellence%C2%AE+E2F

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl