Euro-win

Producenci

Cenniki do pobrania

Płatności internetowe

Płatności internetowe

Bakterie VINIFLORA OENOS na 2500 L

Pozostałe
499
PLN
Bakterie VINIFLORA OENOS na 2500 L
out_of_stock
Dostępność:
obecnie niedostępny
Cena: 499,00 zł
Cena netto: 405,69 zł
szt.
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

oenos2500

Producent:
-

BAKTERIE VINIFLORA OENOS NA 2500 L.

 

Bakterie do fermentacji jabłkowo-mlekowej zwanej malolaktyczną. Polega ona na tym, że pod wpływem bakterii obecny w winie ostry w smaku kwas jabłkowy (C6H12O6) ulega rozkładowi na znacznie łagodniejszy kwas mlekowy (CH3CH2OH) i dwutlenek węgla (CO2). Fermentacja jabłkowo-mlekowa bardzo częstym zabiegiem stosowanym głównie przy produkcji win czerwonych.

VINIFLORA® OENOS to nowe, bardzo aktywne bakterie przeznaczone do biologicznej degradacji kwasów podczas produkcji wina. 

  
Stosowanie i dawkowanie:
INIFLORA® OENOS są dostarczane w saszetkach na 25 hl i 250 hl wina. Stosowana ilość nie może być mniejsza niż zalecana dawka.

VINIFLORA® OENOS posypuje jako wysuszonego produktu bezpośrednio do wina bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Należy wymieszać bez wprowadzania tlenu lub dopuszczone do ruchu beztlenowej pompowania.
Pojemnik powinien pozostać w czasie biodegradacji kwasy jeśli to możliwe dopiero po pełnym zamknięciu.

  
Cechy produktu:
VINIFLORA® OENOS jest wysoce oczyszczony koncentrat komórek Oenococcus oeni (DSM 7008), liofilizowano. Liczba komórek określa się na ponad 500 miliardów jednostek tworzących kolonie na gram.
VINIFLORA® OENOS został wybrany z ponad 850 szczepów bakterii kwasu mlekowego we wszystkich istotnych kryteriów enologicznych (organoleptycznej czystości wina dużej tolerancji alkoholu, SO2 i niskim pH, bez tworzenia niepożądanych produktów przemiany materii).
Szczególne znaczenie była zdolność do rozwijania się wysuszonego produktu metabolizmu zaraz po zaszczepieniu. 

  
Ważne informacje:
Opakowania VINIFLORA® OENOS można otworzyć tylko tuż przed użyciem. W stanie otwartym produktu nie mogą być przechowywany - tlen atmosferyczny i wilgotność szybko niszczą aktywność bakterie


Dlatego też zawartości saszetki nie można dzielić do wielu małych naczyń, ponieważ przebywające w komórkach bakteryjne mogą zostać niepotrzebne uszkodzenie.


Idealna temperatura pracy wynosi 17-25 ° C.

Młode wino przed zaszczepieniem bakteriami nie powinny być siarkowane (bezpieczne SO2 maks. 10 mg / l, łączna maksymalna 30 mg SO2 / l). 

Zawartość alkoholu nie może przekraczać 14% obj.,

PH musi być powyżej 3,1.
  
Jest to szczególnie ważne, ponieważ czynniki te wzmacniają się wzajemnie. Jeśli w winie nie będą spełnione powyższe parametry biodegradacja kwasów może spowolnić lub całkowicie zaprzestać. 

Zazwyczaj biodegradacji zaczyna się od  2 - 3 dni po dodaniu bakterii i w zależności od warunków trwa 1-4 tygodni.

Proces fermentacji należy kontrolować i przerwać poprzez siarkowanie w odpowiednim momencie.
  
  
Przechowywanie:
VINIFLORA® OENOS powinna być przechowywana w temperaturze -18 ° C (chłodzenia głębokiego).
W tych warunkach, zapewniona jest pełna aktywność przez co najmniej 24 miesięcy.

W + 20 ° C, a działanie utrzymuje się przez co najmniej 6 miesięcy. VINIFLORA® OENOS zachować w tych warunkach aż do momentu użycia.
Dostosowanie temperatury wina, nie jest konieczne.

Temperatura> 30 ° C, uszkadza bakterie, dlatego należy jej unikać!

 

Osoby zainteresowane bezpośrednim zakupem w sklepie prosimy o min. jednodniowy wcześniejszy kontakt - bakterie przechowywane są poza firmą w zamrażalce - 18C. 

Opinie o produkcie (0)

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.