


Bakterie VINIFLORA OENOS na 250 L.





Opis
BAKTERIE VINIFLORA OENOS NA 250 L.
Bakterie do fermentacji jabłkowo-mlekowej zwanej malolaktyczną. Polega ona na tym, że pod wpływem bakterii obecny w winie ostry w smaku kwas jabłkowy (C6H12O6) ulega rozkładowi na znacznie łagodniejszy kwas mlekowy (CH3CH2OH) i dwutlenek węgla (CO2). Fermentacja jabłkowo-mlekowa bardzo częstym zabiegiem stosowanym głównie przy produkcji win czerwonych.
VINIFLORA® OENOS to nowe, bardzo aktywne bakterie przeznaczone do biologicznej degradacji kwasów podczas produkcji wina.
Stosowanie i dawkowanie:
INIFLORA® OENOS są dostarczane w saszetkach na 25 hl i 250 hl wina. Stosowana ilość nie może być mniejsza niż zalecana dawka.
VINIFLORA® OENOS posypuje jako wysuszonego produktu bezpośrednio do wina bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Należy wymieszać bez wprowadzania tlenu lub dopuszczone do ruchu beztlenowej pompowania.
Pojemnik powinien pozostać w czasie biodegradacji kwasy jeśli to możliwe dopiero po pełnym zamknięciu.
Cechy produktu:
VINIFLORA® OENOS jest wysoce oczyszczony koncentrat komórek Oenococcus oeni (DSM 7008), liofilizowano. Liczba komórek określa się na ponad 500 miliardów jednostek tworzących kolonie na gram.
VINIFLORA® OENOS został wybrany z ponad 850 szczepów bakterii kwasu mlekowego we wszystkich istotnych kryteriów enologicznych (organoleptycznej czystości wina dużej tolerancji alkoholu, SO2 i niskim pH, bez tworzenia niepożądanych produktów przemiany materii).
Szczególne znaczenie była zdolność do rozwijania się wysuszonego produktu metabolizmu zaraz po zaszczepieniu.
Opakowania VINIFLORA® OENOS można otworzyć tylko tuż przed użyciem. W stanie otwartym produktu nie mogą być przechowywany - tlen atmosferyczny i wilgotność szybko niszczą aktywność bakterie
Dlatego też zawartości saszetki nie można dzielić do wielu małych naczyń, ponieważ przebywające w komórkach bakteryjne mogą zostać niepotrzebne uszkodzenie.
Idealna temperatura pracy wynosi 17-25 ° C.
Młode wino przed zaszczepieniem bakteriami nie powinny być siarkowane (bezpieczne SO2 maks. 10 mg / l, łączna maksymalna 30 mg SO2 / l).
Zawartość alkoholu nie może przekraczać 14% obj.,
PH musi być powyżej 3,1 przy pH np. 3 i niżej zarówno bakterie jak i drożdże przestają być aktywne.
Jest to szczególnie ważne, ponieważ czynniki te wzmacniają się wzajemnie. Jeśli w winie nie będą spełnione powyższe parametry biodegradacja kwasów może spowolnić lub całkowicie zaprzestać.
Zazwyczaj biodegradacji zaczyna się od 2 - 3 dni po dodaniu bakterii i w zależności od warunków trwa 1-4 tygodni.
Proces fermentacji należy kontrolować i przerwać poprzez siarkowanie w odpowiednim momencie.
Przechowywanie:
VINIFLORA® OENOS powinna być przechowywana w temperaturze -18 ° C (chłodzenia głębokiego).
W tych warunkach, zapewniona jest pełna aktywność przez co najmniej 24 miesięcy.
W + 20 ° C, a działanie utrzymuje się przez co najmniej 6 miesięcy. VINIFLORA® OENOS zachować w tych warunkach aż do momentu użycia.
Dostosowanie temperatury wina, nie jest konieczne.
Temperatura> 30° C, uszkadza bakterie, dlatego należy jej unikać!
W saszetce na 250L znajduje się 1g bakterii.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.