Promocje
Butelka 0,75 ml,  Bordolese Europea - oliwkowa
Butelka 0,75 ml, Bordolese Europea - oliwkowa
3,80 zł 3,50 zł 3,09 zł 2,85 zł
szt.
Nastrzykiwarka do mięsa
Nastrzykiwarka do mięsa
27,99 zł 21,50 zł 22,76 zł 17,48 zł
szt.
Haki wędzarnicze - 5 szt
Haki wędzarnicze - 5 szt
15,99 zł 13,30 zł 13,00 zł 10,81 zł
szt.
Nakłuwacz (siekacz tłuczek) do mięsa
Nakłuwacz (siekacz tłuczek) do mięsa
21,80 zł 20,50 zł 17,72 zł 16,67 zł
szt.
Zaciskarka wędliniarska
Zaciskarka wędliniarska
45,50 zł 43,00 zł 36,99 zł 34,96 zł
szt.
Korkownica dwuramienna z regulacją  - metalowa
Korkownica dwuramienna z regulacją - metalowa
161,00 zł 139,00 zł 130,89 zł 113,01 zł
szt.
Lalvin V 1116 na 15-35L
Lalvin V 1116 na 15-35L
4,90 zł 4,65 zł 3,98 zł 3,78 zł
szt.
Grzybek ochronny na słupek przelotowy
Grzybek ochronny na słupek przelotowy
180,00 zł 140,00 zł 146,34 zł 113,82 zł
szt.
Grzybek ochronny na słupek skrajny
Grzybek ochronny na słupek skrajny
180,00 zł 140,00 zł 146,34 zł 113,82 zł
szt.
Kafar do wbijania słupków
Kafar do wbijania słupków
185,00 zł 170,00 zł 150,41 zł 138,21 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Submit
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Bakterie VINIFLORA OENOS na 250 L.

Dostępność: dostępny
Cena: 77,00 zł 77.00
Cena netto: 62,60 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.92
Producent: -
Kod produktu: 0038

Opis

BAKTERIE VINIFLORA OENOS NA 250 L.

Bakterie do fermentacji jabłkowo-mlekowej zwanej malolaktyczną. Polega ona na tym, że pod wpływem bakterii obecny w winie ostry w smaku kwas jabłkowy (C6H12O6) ulega rozkładowi na znacznie łagodniejszy kwas mlekowy (CH3CH2OH) i dwutlenek węgla (CO2). Fermentacja jabłkowo-mlekowa bardzo częstym zabiegiem stosowanym głównie przy produkcji win czerwonych.

VINIFLORA® OENOS to nowe, bardzo aktywne bakterie przeznaczone do biologicznej degradacji kwasów podczas produkcji wina.
  
Stosowanie i dawkowanie:
INIFLORA® OENOS są dostarczane w saszetkach na 25 hl i 250 hl wina. Stosowana ilość nie może być mniejsza niż zalecana dawka.

VINIFLORA® OENOS posypuje jako wysuszonego produktu bezpośrednio do wina bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Należy wymieszać bez wprowadzania tlenu lub dopuszczone do ruchu beztlenowej pompowania.
Pojemnik powinien pozostać w czasie biodegradacji kwasy jeśli to możliwe dopiero po pełnym zamknięciu.
 
Cechy produktu:
VINIFLORA® OENOS jest wysoce oczyszczony koncentrat komórek Oenococcus oeni (DSM 7008), liofilizowano. Liczba komórek określa się na ponad 500 miliardów jednostek tworzących kolonie na gram.
VINIFLORA® OENOS został wybrany z ponad 850 szczepów bakterii kwasu mlekowego we wszystkich istotnych kryteriów enologicznych (organoleptycznej czystości wina dużej tolerancji alkoholu, SO2 i niskim pH, bez tworzenia niepożądanych produktów przemiany materii).
Szczególne znaczenie była zdolność do rozwijania się wysuszonego produktu metabolizmu zaraz po zaszczepieniu.

Ważne informacje:
Opakowania VINIFLORA® OENOS można otworzyć tylko tuż przed użyciem. W stanie otwartym produktu nie mogą być przechowywany - tlen atmosferyczny i wilgotność szybko niszczą aktywność bakterie

Dlatego też zawartości saszetki nie można dzielić do wielu małych naczyń, ponieważ przebywające w komórkach bakteryjne mogą zostać niepotrzebne uszkodzenie.

Idealna temperatura pracy wynosi 17-25 ° C.

Młode wino przed zaszczepieniem bakteriami nie powinny być siarkowane (bezpieczne SO2 maks. 10 mg / l, łączna maksymalna 30 mg SO2 / l). 

Zawartość alkoholu nie może przekraczać 14% obj.,

PH musi być powyżej 3,1 przy pH np. 3 i niżej zarówno bakterie jak i drożdże przestają być aktywne.
  
Jest to szczególnie ważne, ponieważ czynniki te wzmacniają się wzajemnie. Jeśli w winie nie będą spełnione powyższe parametry biodegradacja kwasów może spowolnić lub całkowicie zaprzestać. 

Zazwyczaj biodegradacji zaczyna się od  2 - 3 dni po dodaniu bakterii i w zależności od warunków trwa 1-4 tygodni.

Proces fermentacji należy kontrolować i przerwać poprzez siarkowanie w odpowiednim momencie.
  
Przechowywanie:
VINIFLORA® OENOS powinna być przechowywana w temperaturze -18 ° C (chłodzenia głębokiego).
W tych warunkach, zapewniona jest pełna aktywność przez co najmniej 24 miesięcy.

W + 20 ° C, a działanie utrzymuje się przez co najmniej 6 miesięcy. VINIFLORA® OENOS zachować w tych warunkach aż do momentu użycia.
Dostosowanie temperatury wina, nie jest konieczne.

Temperatura> 30° C, uszkadza bakterie, dlatego należy jej unikać!

W saszetce na 250L znajduje się 1g bakterii.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl