Promocje
Esencja smakowa - Śliwkowa 40 ml na 4L
Esencja smakowa - Śliwkowa 40 ml na 4L

10,00 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,13 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze SpiritFerm BLACK MAGIC TC6
Drożdże gorzelnicze SpiritFerm BLACK MAGIC TC6

7,20 zł

Cena regularna: 7,80 zł

Najniższa cena: 7,80 zł

5,85 zł

Cena regularna: 6,34 zł

Najniższa cena: 6,34 zł
szt.
Filtr 30 płytowy nierdzewny z pompą.
Filtr 30 płytowy nierdzewny z pompą.

6 200,00 zł

Cena regularna: 6 789,60 zł

Najniższa cena: 6 789,60 zł

5 040,65 zł

Cena regularna: 5 520,00 zł

Najniższa cena: 5 520,00 zł
Kleszcze do naciągu drutów Gripple - zestaw
Kleszcze do naciągu drutów Gripple - zestaw

685,00 zł

Cena regularna: 710,00 zł

Najniższa cena: 710,00 zł

556,91 zł

Cena regularna: 577,24 zł

Najniższa cena: 577,24 zł
szt.
Korkownica stojąca/podłogowa
Korkownica stojąca/podłogowa

199,00 zł

Cena regularna: 209,00 zł

Najniższa cena: 209,00 zł

161,79 zł

Cena regularna: 169,92 zł

Najniższa cena: 169,92 zł
szt.
Słoik TO - 350 ml - fi 82
Słoik TO - 350 ml - fi 82

1,60 zł

Cena regularna: 2,20 zł

Najniższa cena: 2,20 zł

1,30 zł

Cena regularna: 1,79 zł

Najniższa cena: 1,79 zł
szt.
Słoik TO - 545 ml - fi 82
Słoik TO - 545 ml - fi 82

2,30 zł

Cena regularna: 2,55 zł

Najniższa cena: 2,55 zł

1,87 zł

Cena regularna: 2,07 zł

Najniższa cena: 2,07 zł
szt.
Słoik TO - 235 ml - fi 82
Słoik TO - 235 ml - fi 82

1,35 zł

Cena regularna: 1,50 zł

Najniższa cena: 1,50 zł

1,10 zł

Cena regularna: 1,22 zł

Najniższa cena: 1,22 zł
szt.
Nadziewarka pionowa 3 KG
Nadziewarka pionowa 3 KG

256,00 zł

Cena regularna: 268,00 zł

Najniższa cena: 268,00 zł

208,13 zł

Cena regularna: 217,89 zł

Najniższa cena: 217,89 zł
szt.
Termometr do pieczenia mięs 0-120C
Termometr do pieczenia mięs 0-120C

9,50 zł

Cena regularna: 18,60 zł

Najniższa cena: 18,60 zł

7,72 zł

Cena regularna: 15,12 zł

Najniższa cena: 15,12 zł
szt.
Haki do wędzenia ryb wkręcane - 5 szt
Haki do wędzenia ryb wkręcane - 5 szt

12,50 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł

10,16 zł

Cena regularna: 13,81 zł

Najniższa cena: 13,81 zł
szt.
Termometr cyfrowy LCD  -50 do 110 C
Termometr cyfrowy LCD -50 do 110 C

9,99 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł

8,12 zł

Cena regularna: 13,81 zł

Najniższa cena: 13,81 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Submit
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Saletra potasowa 100g

Dostępność: brak towaru
Cena brutto: 6,00 zł 6.00
Cena netto: 4,88 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: 1380

Opis

Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny - 100g 

Przepis na 5 kg mięsa:
Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( ½ opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co 2–3 dni.

Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

1. SPECYFIKACJA
 Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.
 W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.
2. ZALETY
 Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
-zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
-pozytywny wpływ na smak mięsa,
-utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
-silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego),
-procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra.
-mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje"),

Skład:
- Masa netto: 100 g na 50 kg mięsa,
- Azotan potasu E252,

 

 

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl