Bakterie VINIFLORA OENOS na 250 L.

Dostępność: średnia ilość
Cena brutto: 82,00 zł 82.00
Cena netto: 66,67 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.83
Producent: -
Kod produktu: 0038

Opis

BAKTERIE VINIFLORA OENOS NA 250 L.

Bakterie do fermentacji jabłkowo-mlekowej zwanej malolaktyczną. Polega ona na tym, że pod wpływem bakterii obecny w winie ostry w smaku kwas jabłkowy (C6H12O6) ulega rozkładowi na znacznie łagodniejszy kwas mlekowy (CH3CH2OH) i dwutlenek węgla (CO2). Fermentacja jabłkowo-mlekowa bardzo częstym zabiegiem stosowanym głównie przy produkcji win czerwonych.

VINIFLORA® OENOS to nowe, bardzo aktywne bakterie przeznaczone do biologicznej degradacji kwasów podczas produkcji wina.
  
Stosowanie i dawkowanie:
INIFLORA® OENOS są dostarczane w saszetkach na 25 hl i 250 hl wina. Stosowana ilość nie może być mniejsza niż zalecana dawka.

VINIFLORA® OENOS posypuje jako wysuszonego produktu bezpośrednio do wina bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Należy wymieszać bez wprowadzania tlenu lub dopuszczone do ruchu beztlenowej pompowania.
Pojemnik powinien pozostać w czasie biodegradacji kwasy jeśli to możliwe dopiero po pełnym zamknięciu.
 
Cechy produktu:
VINIFLORA® OENOS jest wysoce oczyszczony koncentrat komórek Oenococcus oeni (DSM 7008), liofilizowano. Liczba komórek określa się na ponad 500 miliardów jednostek tworzących kolonie na gram.
VINIFLORA® OENOS został wybrany z ponad 850 szczepów bakterii kwasu mlekowego we wszystkich istotnych kryteriów enologicznych (organoleptycznej czystości wina dużej tolerancji alkoholu, SO2 i niskim pH, bez tworzenia niepożądanych produktów przemiany materii).
Szczególne znaczenie była zdolność do rozwijania się wysuszonego produktu metabolizmu zaraz po zaszczepieniu.

Ważne informacje:
Opakowania VINIFLORA® OENOS można otworzyć tylko tuż przed użyciem. W stanie otwartym produktu nie mogą być przechowywany - tlen atmosferyczny i wilgotność szybko niszczą aktywność bakterie

Dlatego też zawartości saszetki nie można dzielić do wielu małych naczyń, ponieważ przebywające w komórkach bakteryjne mogą zostać niepotrzebne uszkodzenie.

Idealna temperatura pracy wynosi 17-25 ° C.

Młode wino przed zaszczepieniem bakteriami nie powinny być siarkowane (bezpieczne SO2 maks. 10 mg / l, łączna maksymalna 30 mg SO2 / l). 

Zawartość alkoholu nie może przekraczać 14% obj.,

PH musi być powyżej 3,1 przy pH np. 3 i niżej zarówno bakterie jak i drożdże przestają być aktywne.
  
Jest to szczególnie ważne, ponieważ czynniki te wzmacniają się wzajemnie. Jeśli w winie nie będą spełnione powyższe parametry biodegradacja kwasów może spowolnić lub całkowicie zaprzestać. 

Zazwyczaj biodegradacji zaczyna się od  2 - 3 dni po dodaniu bakterii i w zależności od warunków trwa 1-4 tygodni.

Proces fermentacji należy kontrolować i przerwać poprzez siarkowanie w odpowiednim momencie.
  
Przechowywanie:
VINIFLORA® OENOS powinna być przechowywana w temperaturze -18 ° C (chłodzenia głębokiego).
W tych warunkach, zapewniona jest pełna aktywność przez co najmniej 24 miesięcy.

W + 20 ° C, a działanie utrzymuje się przez co najmniej 6 miesięcy. VINIFLORA® OENOS zachować w tych warunkach aż do momentu użycia.
Dostosowanie temperatury wina, nie jest konieczne.

Temperatura> 30° C, uszkadza bakterie, dlatego należy jej unikać!

W saszetce na 250L znajduje się 1g bakterii.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl